Sikringsskap

Sikringsskap - alt du trenger å vite.

Sikringsskap

Sikringsskap - hjertet av det elektriske anlegget

Har du tenkt på hvor mye effekt du har i sikringsskapet ditt i dag? Vi har et mye større strømforbruk i dag enn vi hadde for bare 15 år siden. Tenk deg alle enhetene vi bruker i dag som ikke var tilgjengelig før, og all oppvarmingen som nå gjøres elektrisk. Disse bruker mye strøm og belaster det elektriske anlegget, som igjen kan skape overbelastning. Skal du i tillegg lade din nye elektriske bil hjemme kan du tenke deg at det er mye som trenger strøm fra det elektriske anlegget ditt. Eldre sikringsskap, både gamle automatsikringer, men spesielt de med skrusikringer gjør det mulig å overbelaste kursene i huset. Et overbelastet sikringsskap utgjør en stor brannfare. Det er viktig å forhindre overbelastning, og det kan våre autoriserte elektrikere hjelpe deg med.

Sjekk tilstanden i ditt sikringsskap

Når bør du ta kontakt med en elektriker for å sjekke tilstanden i ditt sikringsskap?

 • Dersom du har gamle skrusikringer
 • Når du er usikker på tilstanden på de ulike komponentene
 • Om du skal pusse opp kjøkken eller badet.
 • Dersom du skal gjøre endringer på det elektriske anlegget
 • Når du skal installere ladestasjon hjemme
En finger som trykker på en sikring ned i et sikringsskap

Skifte sikringsskap?

Hvor viktig er det å skifte sikringsskap?

Om du trenger å oppgradere, bytte innmat i sikringsskapet eller sette inn et nytt skap med nytt innhold er avhengig av tilstanden til det skapet du har i dag. Det er fortsatt mange som har gamle automatsikringer, eller skrusikringer. Har du gamle skrusikringer har disse gått ut på dato, og de utgjør en stor brannfare. Disse gjør det mulig å overbelaste kursene i huset.

Endringer i el-anlegget betyr oppgradere av sikringsskapet

Gjør du endringer i el-anlegget må du oppgradere sikringsskapet! I både eldre og nyere sikringsskap finner du hovedsikringen og ulike sikringer for de ulike kursene i din bolig. Sikringene skal forhindre overbelastning i ditt elektriske anlegg, og det er ingen krav til oppgraderingen eller utbytting av eldre sikringsskap om du ikke har gjort noen endringer i ditt elektriske anlegg.

 

Det er først når du gjør endringer i huset at du må oppgradere dette. Alt fra installering av utvendig stikkontakt, til full oppussing av kjøkkenet gjør at du må oppgradere sikringsskapet. I nye sikringsskap installeres det alltid jordfeilautomater og overspenningsvern, men dette er ikke tilfelle for gamle skap. Siden 1991 har vi fått ulike krav til det elektriske anlegget, det er blant annet krav om jordfeilbryter for kurser på bad, kjøkken og ute. Det har også siden 2002 vært krav om jordfeilbeskyttelse på alle kursene i nye boliger. I tillegg kreves det overspenningsvern.

Oppgradering av sikringsskapet

Ved å oppgradere til nytt sikringsskap får du moderne automatsikringer med jordfeilautomat. Disse sikringene beskytter kursene i huset slik at ledninger og stikkontakter ikke blir overbelastet. Samtidig sørger de for at ikke farlige jordfeilstrømmer blir stående i anlegget og skaper brannfare.

Når du skal oppgradere eller bytte sikringsskap, må jobben gjøres av et autorisert installasjonsfirma. Våre installatørbedrifter vet hvilke krav som stilles når man skal installere kurser, sikringsskap, stikkontakter, lys og varme slik at man har et anlegg som er trygt i mange år fremover.

Våre installatørbedrifter kan også installere overspenningsvern. Overspenningsvernet beskytter mot høye spenninger på nettet som kan skade elektriske artikler som er tilkoblet strømnettet.

FAQ

Ofte stilte spørsmål

Våre elektrikere installerer sikringsskap i norske hjem hver dag. Her er de vanligste spørsmålene de får.

 • Hvor mye koster det å bytte sikringsskap?

  Prisen på å bytte ut eller modernisere sikringsskap avgjøres av antall kurssikringer du har og størrelsen på boligen. Mellom 8 000 og 25 000 kroner regnes som normalt.

 • Er det lov å bytte sikringer selv?

  Har du et sikringsskap med automatsikringer, kan du selv aktivere sikringer ved å dytte på bryteren slik at den vender opp. Dersom du har et eldre sikringsskap med skrusikringer, har du lov til å skru inn en ny sikring.

  I begge tilfeller er det viktig at du lokaliserer hva som forårsaket at sikringen gikk, for å forhindre at samme feil ikke oppstår på nytt. Alle andre endringer på det elektriske anlegget skal utføres av en elektriker.

 • Hva består et sikringsskap av?

  Et sikringsskap består av flere deler som sammen sikrer trygg fordeling av strøm i boligen. De ulike delene er: kabinett, sikringer, overspenningsvern, kursfortegnelse og strømmåler. For å lese mer om funksjonen til hver enkelt del, sjekk ut en nærmere beskrivelse her.

 • Hvordan åpne et sikringsskap uten nøkkel?

  Dersom en sikring ryker og nøkkelen er borte er det lett å bli frustrert. Heldigvis er det lett å skaffe en ny dersom du ikke klarer å finne den igjen. Et stort utvalg av butikker har standardiserte nøkler som benyttes til sikringsskap. Skulle uhellet være ute og du ikke får fatt i en nøkkel fort nok, er det et godt tips å spørre naboen, særlig hvis du bor i leilighet er det stor sannsynlighet for at dere har identiske sikringsskap.

 • Hva er feil når jordfeilbryteren slår ut?

  Jordfeil oppstår ved lekkasje av strøm som fører til at strøm ledes til deler av det elektriske anlegget hvor det ikke skal være spenning. Dette kan føre til støt og i verste fall brann. Derfor skal alle elektriske installasjoner ha et jordingsanlegg som sikrer at strøm ledes til jord. Ved feil, slår jordfeilbryteren i sikringsskapet ut sikringen. Hvis jordfeilbryteren slår ut, bør du kontakte en elektriker.

   

Sertifikater

Samarbeidspartnere